Ultrahangos szivárgásdetektálók

Egy ultrahangos szivárgásdetektáló műszer sokoldalúan használható mindenféle gáz- és gőz szivárgás kimutatására, lokalizálására.

A műszer működési elve nagyon egyszerű: a fent említett jelenségek következtében ultrahang keletkezik, amit a műszer érzékel, és egyrészt emberi fül számára hallható hanggá, másrészt egy kijelzőn megjelenített eredménnyé alakítja.

Mi mindenre használható az ultrahangos szivárgásdetektálás?

Gázszivárgások: bármelyik gáz, beleértve a levegőt is, turbulenciát generál, amikor szűk nyíláson keresztül áramlik. Az Ultraprobe nem gázspecifikus, mint sok más érzékelő, hanem hangspecifikus, így bármiféle gázszivárgás lokalizálható vele, mivel a szivárgás során keletkezett turbulencia magasfrekvenciás zaját érzékeli.

Az ultrahangos szivárgásvizsgálat - természetesen csak abban az esetben, ha ki is javítják a fellelt meghibásodásokat - egy nagyon gyorsan megtérülő befektetés. A sűrített levegős rendszer szivárgási helyein át távozó közeg hosszútávon jelentős veszteségforrás, mely egy egyszerű, a vizsgált terület és rendszer nagyságától és komplexitásától függően fél-, vagy egy napos szivárgásvizsgálatot követően hatékonyan megszüntethető.

Az ultrahangos szivárgáskeresők alkalmasak mindenféle gáz szivárgását érzékelni, így használatukkal jelentős tűz- és robbanásveszély is elhárítható.

Egy hullámvezetőként alkalmazott tapintószonda közbeiktatásával lehetséges a nem közvetlenül a külvilág felé, hanem zárt térben történő szivárgás, például gőzcsapdák, szelepek meghibásodásának vizsgálatára is.

Amennyiben nincs lehetőség a vizsgálandó tér nyomás alá helyezésére, lehetőség van egy ún. zajgenerátor segítségével a tér ultrahanggal történő elárasztására, így ugyanúgy vizsgálódhatunk, mintha a közeg távozását keresnénk a szivárgási helyeken. 

Elektromos problémák: Amikor a feszültség alatt lévő vezetékeken az elektromosság megszökik, vagy amikor egy elektromos csatlakozás résén "átugrik" (korona- és ívkisülésnél), a környező levegőmolekulákat gerjeszti, eközben ultrahang keletkezik, mely az Ultraprobe ultrahangos műszerekkel szintén felderíthető. A műszer egyaránt használható alacsony (15 kV alatti), közepes (15-115 kV) és magasfeszültségű (115 kV felett) rendszereknél.

UP100

szivárgásdetektáló

                                                 
Kategória:Ultrahangos szivárgásdetektálók
Frekvenciatartomány:
  • 36-44kHz
Típus:
  • Analóg

Az UP100 az UltraProbe műszerek belépőszintje. Kifejezetten légnemű szivárgások felderítésére tervezve.

A légnemű szivárgások 40kHz környékén adják a legjobban észlelhető zajt, a műszer e frekvencia körüli +/- 4kHz-es tartományra van beállítva. Mivel ebbe a széles 8kHz-es tartományba sok zavaró háttérzaj is könnyen belehallatszik, használata kevésbé egyértelmű, mint az állítható 1kHz széles tartományt vizsgáló egyéb típusoké.   UP2000

szivárgásdetektáló

                                                 
Kategória:Ultrahangos szivárgásdetektálók
Frekvenciatartomány:
  • 20-100kHz
Típus:
  • Analóg

Az UP2000 szivárgásvizsgáló az általunk leginkább ajánlott típus. Széles frekvenciatartományban (20-100kHz) használható, a kiegészítő moduljaival nemcsak gáz eredetű szivárgások lokalizálására, hanem mechanikai és elektromos problémák felderítésére is bevethető. 1kHz-es lépésközzel léptethető, így a zavaró háttérzajoktól könnyen megkülönböztethető a meghibásodások által keltett zaj.

Az esetek nagy többségében nincs szükség a digitális műszerek adattároló képességére, így az optimális választás az analóg UP2000.UP3000

szivárgásdetektáló

                                                 
Kategória:Ultrahangos szivárgásdetektálók
Frekvenciatartomány:
  • 35-45 kHz
Típus:
  • Digitális

Az UP3000 az egyszerű használhatóságot kombinálja a digitális adatrögzítés előnyeivel.

Digitális műszer, memóriájába 400 mérési eredmény menthető, mely a készülékhez biztosított Ultratrend DMS szoftverbe kitöltve gépállapotváltozást, trendet figyelhetünk.

A légnemű szivárgások 40kHz környékén adják a legjobban észlelhető zajt, a műszer e frekvencia körüli +/- 5kHz-es tartományra van beállítva. Mivel ebbe a széles 10kHz-es tartományba sok zavaró háttérzaj is könnyen belehallatszik, használata kevésbé egyértelmű, mint az állítható 1kHz széles tartományt vizsgáló egyéb típusoké.   

 UP9000

szivárgásdetektáló

                                                 
Kategória:Ultrahangos szivárgásdetektálók
Frekvenciatartomány:
  • 20-100kHz
Típus:
  • Digitális

Széles frekvenciatartománnyal rendelkező szivárgásdetektáló. 20-100kHz közötti érzékelési tartománnyal, így a felhasználási területe igen sokrétű (gázszivárgások, mechanikai és elektromos problémák lokalizálása). 1kHz-es lépésközzel léptethető, melynek köszönhetően hatékonyan szűrhetők ki az üzemi terület zavaró háttérzajai.

 

Digitális műszer, memóriájába 400 mérési eredmény menthető, mely a készülékhez biztosított Ultratrend DMS szoftverbe kitöltve gépállapotváltozást, trendet figyelhetünk.