A Csővezeték karbantartásról és szennyvízkezelésről

Tudatosan és hatékonyan

A tudatos környezetvédelem és a fenntarthatóság kulcsfontosságú számunkra. Termékeinkben és szolgáltatásainkban elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem előmozdítása és a fenntartható fejlődés mellett. A fenntartható alapelveken nyugvó filozófiánk kiterjed vállalatunk minden tevékenységére, a termékgyártástól a forgalmazáson át a telephelyi hulladék újrahasznosításáig. A környezettudatosság minden tevékenységünk része.

Egyedülálló termékeinkkel és szolgáltatásainkkal segítünk partnereinknek, hogy csökkenthessék ökológiai lábnyomukat hatékony és gazdaságos módon.

A megoldásainknál használt termékek a SmartPipe System termékei, melyek egy csővezetékekre szakosodott finn technológiai vállalat. Vállalatoknak és ingatlanoknak kínálunk környezetbarát csőkarbantartási megoldásokat, melyek segítségével hatékonyan küszöböljük ki a csövekkel kapcsolatos üzleti kockázatokat, és pénzt takarítunk meg partnereink számára azáltal, hogy tevékenysége zavartalanul tud folyni. Átfogó csőkarbantartási szolgáltatásunk és termékeink kiterjednek az összes szükséges megelőző karbantartási intézkedésre – környezetbarát módon végezve.
Termékeinkben természetes, élő mikrobákon alapuló mikrobiális csőkezelési megoldást alkalmazunk.  Környezetbarát, a fenntartható fejlődés elveinek megfelelő mikrobiológiai innováció segítségével.

Szeretnénk biztosítani partnereink tevékenységének zavartalanságát és a munkakörülmények javítását. Célunk, hogy személyes és átfogó szolgáltatást és kiváló ügyfélélményt nyújtsunk. Ügyfélközpontúan működünk, és elkötelezettek vagyunk az etikus, átlátható és becsületes gyakorlatok iránt.

„Ha nem látszik, nem jut eszünkbe”

− A jól működő csatornarendszert gyakran természetesnek vesszük és elfeledkezünk róla. Csak akkor vesszük észre és értjük meg a fontosságát, amikor már túl késő.

A csatornarendszert gyakran természetesnek vesszük. Csak akkor figyelünk oda arra, hogy mennyire fontos, hogy mennyire jól működik, amikor észrevesszük az eldugult csatorna tüneteit, például az elárasztott WC-t, a lassan lefolyó mosogatót vagy a rothadó szagot. Ha valaha is fel kellett nyitnia otthonában egy szennyvízcsövet, hogy eltávolítsa a lefolyóból a szőrszálakat vagy más dugulásokat, valószínűleg észrevette, hogy a csőben csúnya iszapréteg van. Idővel ez a réteg tovább növekszik, ami rontja az egész szennyvízrendszer működését.
− A leggyakoribb megoldás az, hogy az ember elrohan a legközelebbi szupermarketbe, és vesz egy erős lefolyótisztító- és duguláselhárító vegyszert. Bár ezek a termékek pillanatnyilag segítenek, azonban hosszútávon problémát jelentenek. Amikor évente több millió liter kémiai lefolyótisztító kerül a csatornába, jelentős terhet ró a szennyvíztisztító telepekre, és végső soron problémát okoz a környezet számára.
Nem mellesleg az erős vegyszerek rendszeres használata igen károsítja a csöveket, az egész lefolyó vezetékrendszert, melyek később komoly problémákhoz és anyagi károkhoz is vezetnek.

A szennyvízben lévő iszaprétegek kiváltó oka
Az iszapréteg különböző anyagokból alakul ki, amelyek a vízzel együtt kerülnek a csővezetékbe. Ezek közé tartoznak a zsírok, olajok, zsiradékok, hajszálak, szappan- és mosószer-maradványok stb. A szennyvízrendszerek a gravitáción alapulnak, azaz a víz először előre, majd lefelé áramlik. A gyakorlatban a csővezetékeket folyamatosan átöblítik vízzel, de ez önmagában nem elegendő a maradék vagy szerves anyagok eltávolításához a csővezeték felületéről. A zsír messze a legtrükkösebb, mivel nem oldódik vízben, és könnyen megtapad a cső felületén. A lefolyó minden egyes használatakor több anyag halmozódik fel a csövekben. A csővezetékek karbantartása nélkül a réteg idővel egyre vastagabb lesz, végül dugulást, áradást és  kellemetlen szagot okoz.

A dugulásos lefolyók elűzik az ügyfeleit
Amikor a szerves hulladék rothadásnak indul, kénhidrogénszag kezd kialakulni. A záptojáshoz hasonló szag nagyon kellemetlen. Vonzza a különböző rovarokat, például a banánlegyeket, ami egyértelmű jele a higiénia hiányának és rossz benyomást kelt bármely otthonról vagy professzionális létesítményről.
− A „ha nem látszik, nem játszik” mondás nem érvényes, amikor a csatornákról beszélünk. Ha az eldugult lefolyók kezeletlenül maradnak, a gondozatlan csövek rothadó szaga mindenütt lappangani kezd. Még a legcsodálatosabb szolgáltatás is észrevétlen marad, ha az  ügyfeleket elűzik a rovarok és a rossz szagok.

Végleg vége az új biológiai csatornakarbantartással
Szerencsére léteznek új, fenntartható módszerek a legjellemzőbb lefolyóproblémák végleges megoldására. Az új termékek a biológiai csatornakarbantartáson alapulnak, használat után a csővezetékben csak víz és oxigén marad. − A SmartPipe környezetbarát és teljesen biológiai eredetű termékei végérvényesen megoldják ezeket a problémákat. A termékekben lévő több millió nem génmódosított mikroba, amint bejut a csatornába, aktiválódnak, és szó szerint felfalnak minden útjukba kerülő dugulást.
Egyszerű, gyors és kényelmes használat szinte bárhol ahol a lefolyóproblémák gondot okoznak: háztartási konyhákban, fürdőszobákban, szállodai szobákban stb. Rendszeres használat esetén a termékek nem csupán a dugulást (és a vele járó kellemetlenségeket) hárítják el, hanem tartósan megoldják a problémát, mindezt úgy, hogy könnyen használható, biztonságos, környezetbarát és előrelépést jelent a fenntarthatóság terén.

Dugulások, eltömődések

Konyhai dugulások, lerakódások

A különböző típusú felhalmozódások dugulást okoznak a

 • háztartási szifonokban (bűzzár),
 • csatornákban,
 • csővezetékekben,
 • WC-ben,
 • lefolyókban,


amelyek károsan befolyásolják a csővezetékek működését és kellemetlen szagokat eredményez. Legrosszabb esetben a dugulás jelentős vízkárokat okozhat, pl. a  WC, mosogatógép vagy a mosógép lefolyóvize révén, ami eláraszthatja a helyiséget.

A dugulásokat hagyományosan erősen lúgos kémiai termékekkel távolítják el – ezek a hagyományos lefolyótisztítók.

Különböző típusú dugulást okozó anyagok

A kezeletlen csővezeték hátrányai

Javítások

 • A szerves hulladék dugulást okoz
 • Gyakori mechanikai beavatkozások szükségessége – ezek a beavatkozások folyamatos terhelést rónak a csövekre
 • A hulladék bomlásakor kénhidrogén gáz keletkezik, amely korróziót okoz a csövekben, törékennyé teszi azokat

Rossz szag

 • Amikor a szerves hulladék a csövekben rothadni kezd, kénhidrogén szag keletkezik (mint a záptojás)
 • A kénhidrogéngáz szaga a csővezetékeken keresztül a konyhába vagy a fürdőszobába jut (csatornaszag)
 • A szag nagyon kellemetlen a szállodákban, konyhákban, éttermekben, de a háztartásokban is

Rovarok

 • A szerves hulladék a legyek és más rovarok tápanyagául szolgál – szabadon élhetnek és szaporodhatnak az elhanyagolt csövekben
 • A rovarok jelenléte látványosan és egyértelműen a higiénia hiányára utalnak

Vízkár

 • Gyakori vízkár a kialakult csőelzáródás miatt
 • A víz okozta károk igen kiterjedtek lehetnek és költségesek

Csökkent csőrendszer hatékonyság

 • A csővezeték minden egyes használatakor iszap halmozódik fel a cső belső felületén – Ha valaha is fel kellett már nyitnia egy otthoni lefolyót, hogy hajszálakat vagy más dugulást távolítson el a lefolyóból, valószínűleg észrevette, hogy a csőben speciális iszapréteg képződött.
 • Ez a réteg idővel egyre nagyobb lesz, csökkentve a cső átengedő képességét

Hagyományos csőrendszer tisztítás (pl. csőgörény)

 • Csak pillanatnyilag segít
 • Magát a problémát nem szünteti meg, és semmit sem tesz a csőben lévő szerves hulladék vagy iszaplerakódás ellen
 • Hirtelen jelentős terhelés a csöveken, melyek élettartama minden egyes beavatkozásnál drámaian csökken

Környezetbarát megoldások a SmartPipe rendszerével

A szerves hulladékok, például a zsír, keményítő, cellulóz és fehérje felhalmozódása a csővezetékekben és a zsírcsapdákban számos problémát okoz, például dugulást, rossz szagokat, kénhidrogén- és húgykő képződést és ezáltal a csővezetékek is károsodnak. Ezek a problémák mind-mind pénzügyi veszteségekhez vezetnek a megnövekedett üzleti kockázatok, rendszeres duguláselhárítások, javítások,
karbantartások stb. formájában.
Termékeinkben egy természetes, mikrobiális tisztítási folyamaton alapuló, környezetbarát technológiát alkalmazunk. A módszer olyan tisztítási eljáráson alapul, amelyet az 1920-as évek óta alkalmaznak a szennyvíz- és víztisztító telepeken. A SmartPipe termékek egy általunk kifejlesztett, speciális mikrobiális alapú oldatformulán alapulnak, amely különböző élő mikrobatörzsek kombinációján alapul. A speciális mikrobák szerves hulladékkal táplálkoznak, így tisztítva meg a lefolyókat, a szennyvízcsöveket és a zsírcsapdákat, miközben csökkentik a csővezetékekre káros kéngázok képződését. Megszűntetik a rossz szagokat, az eldugult lefolyókat és a visszataszító piszoárok látványát. Rendszeres használatuk eredményeként a csövek és a zsírcsapda tiszta marad, javítja a teljesítményüket, megszűnteti a rossz szagokat és növeli a csőrendszer élettartamát.

A mikrobaktériumok működése

A csatornarendszerbe jutó mikrobák a megfelelő közegnek és tápanyagoknak (szerves lerakódások, zsírok, olajok stb.) köszönhetően aktiválódnak és elkezdik elfogyasztani a lerakódott szerves hulladékokat. Az elfogyasztott (lebontott) anyagokat vízre és szén-dioxidra bontják, melyek így könnyedén távoznak a csatornarendszerből. A lerakódások megszűnésével a kellemetlen szagok is megszűnnek és az esetleges dugulások feloldódnak.

Mikrobaktériumok és a környezet

A SmartPipe termékekben lévő mikrobák:

 • Nem patogén (nem okoznak fertőzéseket)
 • Nem opportunista (nem okoz fertőzést a legyengült állapotban lévő emberek számára).
 • Az idők kezdete óta jelen vannak a természetben (Class I.)
 • GMO-mentes (a baktériumokat semmilyen módon nem módosították genetikailag)
 • QPS jóváhagyott

 

Tudomásunk szerint a SmartPipe az egyetlen olyan gyártó, amely megfelel a QPS szabványnak.

A SmartPipe rendszer működése

A 100%-ban természetes mikrobiális oldatot a csővezetékbe juttatjuk egy programozható SmartPipe adagolószivattyúval. A mikrobák bent aktiválódnak és elfogyasztják a szerves hulladékot, és megszüntetik a kellemetlen szagokat.

A SmartPipe megoldások Finnországban készülnek.

 • Mikroprocesszor vezérelt, automatikus és gazdaságos szivattyú a maximális hatékonyságért. Szabályozza az integrált rendszerekbe juttatott kémiai tisztító anyag pontos adagját.
 • Egyszerű üzembehelyezés: a szivattyút közvetlenül egy standard 5-25 literes tartályra vagy egy 200 literes hordóra szerelik az eredeti tartály/hordósapka helyett.
 • Könnyű, felhasználó által programozható adagolás időzítés és egyéb paraméterbeállítások egyszerű, felhasználóbarát lekérdezési menükön keresztül.
SmartPipe adagolórendszer

A SmartPipe megoldások a lefolyókban és vákuumrendszerekben

Induló állapot

 • 70%-ban zsírral vagy vizeletkővel teli cső
 • Folyamatos ügyfélpanaszok a szagokkal és rovarokkal kapcsolatban
 • Egy enzim zsiradékkal tölthette meg a szivattyútelepet

8 hét múlva

 • A cső 100 %-a használható
 • Nincs kellemetlen szag és egyáltalán nincs vagy kevesebb a rovar
 • A szivattyú újra működik
 • A csövek ismét megbízhatóan működnek

A művelet abszolút előnye, hogy a lefolyórendszer folyamatosan működik, az adagolás teljesen automatikus, így az üzleti folyamatok zavartalanok maradnak, nem szakadnak meg

A SmartPipe megoldások a zsírcsapdában

Induló állapot

 • A zsír szilárd blokkot képez
 • Az érzékelők nem működnek
 • Jelentős szagproblémák
 • Folyamatos rovarprobléma
 • A zsír átfolyik

8 hét múlva

 • A csőben csak folyadékok vannak jelen
 • A zsír mennyisége csökken
 • Az érzékelők működőképesek
 • Nincsenek kellemetlen szagok
 • Egyáltalán nincs vagy kevesebb rovar
 • Nincs zsír a szivattyútelepen

Legrosszabb esetben teljes zsírcsapda- és csőjavítás szükséges, mely idejére az egész üzletmenet megszakadhat

Miért tisztítsunk vegyszerekkel, ha használhatjuk magát a természetet is?

A probiotikus alapú tisztítószerek jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek  mélyen behatolnak az apró pórusokba is, ahol a makacs szennyeződések rejtőznek, és alkalmazásuk után is kifejtik hatásukat.

A kémiai vegyszerek azonnal működnek, de nem rendelkeznek olyan mechanizmussal,
amely hosszú távú hatékonyságot biztosítana. Használatuk után nem sokkal újra elkezdődik a szennyeződések lerakódása.

Életciklus-menedzsment

 • A csövek és csatornák élettartamának maximalizálása az ingatlanoknál prioritást élvez
 • Intenzív pénzügyi nyomás mind az állami, mind a magánszektorban
 • Pénzügyi és üzemeltetési kiszámíthatóság
 • Növekszik a nyomás a karbantartási és üzemeltetési költségek csökkentésére
 • A jövő követelményeire időben reagálva a jogszabályok, a fogyasztói igények és a döntések tekintetében a trendek előtt járó ökológiai megoldások lesznek a jövő nyertesei
 • A munkahelyi és felhasználói biztonság fontosságának kiemelése ökológiailag fenntartható és munkahelyi szempontból biztonságos megoldások a környezetre és az emberekre káros anyagok használatával szemben
 • Kiszámíthatóság minden gazdasági és üzemeltetési megoldás esetében
 • Fenntarthatóság lehetőségeket teremt

Küldetésünk

A SmartPipe szeretne segíteni ökológiailag fenntartható megoldások létrehozásában, és ezáltal csökkenteni a környezetet terhelő szerves hulladék mennyiségét.

Lépjen kapcsolatba velünk